Veelgestelde vragen

Het administratief beëindigen van een mensenleven is en blijft een vervelende zaak waar een heleboel emoties aan te pas komen. Daarom ontvangt iedere familie van ons na de uitvaart een infogids met daarin heel wat informatie over de administratieve gevolgen wanneer iemand overlijdt.

Uiteraard kunnen wij u als bezoeker ook een gratis gids bezorgen.

 

Hieronder vindt u een overzicht van enkele veelgestelde vragen.


Wanneer wordt onze bankrekening geblokkeerd?

Bij melding van het overlijden worden de bankrekening van de overledene en de gezamelijke rekeningen van de echtgenoten onmiddellijk geblokkeerd. De begrafeniskosten en de kosten van de laatste ziekte kunnen echter altijd betaald worden mits voorlegging van de facturen.

Moeten wij een notaris contacteren om het nalatenschap aan te geven?

Neen, dit is niet verplicht. U kan de aangifte zelf doen. Indien er onroerende goederen zijn is het wel aangewezen een Notaris of Legacio te contacteren omdat de eigendomstitel veranderd.

Kan de overledene begraven worden in hetzelfde graf als zijn of haar partner?

Iedere gemeente heeft een eigen reglement voor hun begraafplaats. Zo kan het best dat dit in de ene gemeente wel mag en in een andere gemeente niet. Meestal moet dit worden voorzien bij de partner die het eerst overlijdt. Vraag het ons, wij zullen u helpen.

Mogen we zelf de kist in de kerk dragen?

Hier speelt enkel de soepelheid van de uitvaartondernemer een rol.
Wij kunnen 4 dragers voorzien zodat de familie tussen hun kan plaatsnemen om de kist te dragen, de familie kan dit ook volledig zelf doen maar dan vragen wij op voorhand even langs te komen zodat zij dit even kunnen oefenen onder begeleiding.

Moet de overledene onmiddelijk overgebracht worden naar een rouwcentrum?

Neen, de familie maakt zelf de keuze of hij/zij één of meerdere dagen thuis blijft.

Bij opbaring van de overledene thuis voor langere tijd moeten er wel specifieke maatregelen getroffen worden. (balseming/thanatopraxie)

Is een crematie goedkoper dan een begrafenis?

Men zou denken dat een crematie beterkoop is dan een traditionele begrafenis.

Inderdaad: een crematie is op zich niet zo duur. Maar er komt meer bij kijken: de urne, bijzetting of begraving met eventueel een urne/columbarium steen, de extra uren van het personeel en de extra verplaatsing. 

Maar dit alles weegt in prijs meestal niet op tegen een groot grafmonument bij een traditionele begraving.

Is een begrafenis duur en wat kost het?

Dit is een vraag die veel mensen bezighoudt. In principe bepaalt uzelf de prijs van een uitvaart. Iedere uitvaartondernemer heeft een aantal vaste tarieven en kosten die iedereen betaald, ongeacht hoe groot of klein de uitvaart is. Deze tarieven liggen min of meer op hetzelfde niveau, afhankelijk welke service er wordt geleverd. De verschillende “variabelen”; welke kist, welk rouwdrukwerk(en hoeveel), een crematie, een koffietafel, de grafsteen en bloemen bepalen de uiteindelijke prijs.

Mag de asurn thuis bewaard worden?

Vanaf 1 juli 2004 kan u de as of een gedeelte van de as van familieleden in de eerste graad mee naar huis nemen. Voor alle duidelijkheid het gaat om de as van uw kinderen, ouders, echtgeno(o)t(e), adoptieve kinderen, adoptieouders, broers en zussen. Hiervoor dient u een modelverklaring in te vullen en te tekenen door alle eerste graad familie leden.

Kan ik mijn uitvaart al op voorhand regelen? Zijn er mensen die dit doen?

Ja

Er zijn heel wat mensen jong en oud die beslissen hun uitvaart zelf op voorhand te regelen.
Dit kan om verschillende redenen. Bijvoorbeeld omdat men geen familie meer heeft of om de nabestaande dit alles te besparen.

Mogen wij zelf een begrafenisondernemer kiezen waar wij willen?

Ja,

Er is geen wettelijke bepaling die de familie verplicht een bepaalde begrafenisondernemer te kiezen.
De familie zelf beslist bij welke begrafenisondernemer zij gaan.

Veelgestelde vragen
keyboard_arrow_up

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x